Var god läs forumsreglerna innan du postar ett nytt inlägg.


Jag heter Sten Edgar

Det äldsta inlägget visas överst. För att ändra visningsordningen behöver du vara inloggad. Är du ännu inte medlem? klicka i så fall här för att registrera dig! Efter att du registrerat dig får du full tillgång till forumet.

Navigation: Forum IndexBöckerJag heter Sten Edgar

Posta Svar
sten.edgar@gmail.com
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2014-04-11
Antal Inlägg: 1
Ort: Göteborg
#12014-04-12 09:55

Jag heter Sten Edgar Minnen Människor Möten

Så heter min och mångas berättelse om sina upplevelser i livet, om tro, synen på kyrka och samhälle, om klimat- och miljöfrågor, invandring, bevarandefrågor, om kända och okända personer och hur ett budskap kan förmedlas med framgång. Påverkan ända från barndomen, arbetsliv och inte minst av möten med människor i alla möjliga sammanhang. Boken är skriven i en lättläst berättande stil.

Chefen för Svenska Filminstitutet, regissören, författaren KENNE FANT:

Dina memoarer får mig att tänka på en av Ingmar Bergmans mest lyckade filmer ”Nära livet”!

Tusentals personer är nämnda! Kanske ditt? Och/eller dem du känner? Utöver bilderna i boken så finns hundratals även på min hemsida www.stenedgar.se. Tryck på kortet, så bli det större och med text! Google: Sten Edgar Staxäng, så får du veta mer. Läs även www.bohusposten.se Bläddra fram till ”Staxängs bok hyllas”. Kommentera gärna boken, mailadress: sten.edgar@gmail.com . Gör det! Jag kanske skriver en fortsättning av andra upplevelser, och då behöver jag dina synpunkter! Skriv gärna om boken i sociala medier .t.ex Facebook och berätta om boken. Tack!

Boken innehåller följande kapitel: 1. Uppväxttiden. 2.Uppsalatiden. 3. Göteborgstiden. 4. Strömstadtiden. 5. Rivieran. 6. Idag. Efterskrift av Lasse Svensson. Här nedan utdrag från några artiklar och recensioner som redan har publicerats. Du kan också läsa dem i sin helhet i tidningen :

Staffan Heimerson skriver bl.a i Aftonbladet 15/7: ”Jag läser just nu…. En bok med titeln ”Jag heter Sten Edgar”. Den får mig att tänka, att ofta är det trevligt att läsa familjeskildringar och vad en människa uträttat under sitt liv. Författaren är Sten Edgar Staxäng, en folklig och finurlig präst, berömd för att ha gjort sin kyrka, Strömstads , till en paradplats för inbjudna artister, celebriteter……”

Stefan Edman, en ledare i Bohusläningen 12/7 : ”Strömstads Ambassadör! Sten Edgar predikade det klassiska evangeliet så att varenda kotte begrep och blev gripen. Men på ett modern språk och värmande personligt tilltal som många kom att älska. Om sitt hädelserika liv har nu skrivit en fin, livfull bok. Om de oräkneliga mötena med kända personligheter som blivit författarens signum. Varje sommar tog han hjälp av Sveriges kändis- och artistelit från Kent Andersson och Ivo Cramér till Carola, Sofia Källgren, Tommy Körberg, Arja Saijomma och Helen Sjöholm och hundratals andra…I praktiken fungerade kyrkoherden som stadens turistchef!... Med beundran följde jag Staxängs kamp mot det norska pappersbruket som hade gjort Idefjorden till en ödefjord… Sådant var ovanligt i kyrkan på den tiden. Om sitt händelserika liv har han nu skrivit en fin, livfull bok…Och om de oräkneliga mötena med kända personligheterna som blivit författarens signum, Sten Edgar står i händelsernas centrum, och han minns dem alla: samtalen, gesterna, de dråpliga anekdoterna.”

Karl-Eric Magnusson i GP 26/7: ”Sveriges mest kände prost. Sten Edgar Staxäng, vet hur man fyller tomma kyrkbänkar. Han gjorde det i Örgryte, Guldheden och på Rivieran… Redan under sin studietid i Uppsala tog han kontakt med Nordens främsta teologer och gav ut en lärobok med dem, alltså själv som bara student. Men mest känd blev han i Strömstad där världsstjärnor och toppolitiker stod i kö för att komma in i kyrkan. När inte bänkarna räckte till satte han upp tv-skärmar på kyrkbacken… Antalet besökare ökade från 10.000 per år till 40.000! Han minns hur han ringde Helena Döse efter hennes bejublade framträdande i Skandinavium och bjöd henne till att sjunga i lilla Guldhedens kyrka… Hans nya grepp uppmärksammades i TV där han fick leda ungdomsprogram. Kändisskapet räcker inte. Och bibelordet skall vara grunden för all verksamhet, tradition och förnyelse skall följas åt. Prosten vidgade även vyerna när han drog igång lyckade kampanjer för att rädda gamla hus. Han minns från sin miljökamp hur han tvingade norska Saugbrugsföreningen att lägga ner sin miljöfarliga fabrik i Halden och hur man åstadkom en internationell kris i gränstrakterna. Men Kosterfjorden blev ren. Om uppväxten i riksdagshemmet i Bro: Politiska toppledare vid middagsbordet fick Sten Edgar vänja sig vid”.

Terje Fredh i Lysekilsposten 26/6: ”Ingen präst har träffat och samarbetat med så många kända män och kvinnor som brodalensonen Sten Edgar Staxäng. Sten Edgar fick också nära kontakt med Lasse Brandeby som försökte hitta sin gudstro. Nu finns hela hans liv i ett koncentrat i boken, 246 sidor med bilder och otroligt stort persongalleri. Hans bok är skriven med stort hjärta för just människor och med en namnrikedom som man sällan ser i dagens dokumentära litteratur... Oavsett om man bor i Brodalen, Lysekil, Uppsala, Strömstad, Göteborg eller Rivieran, så inbjuder boken att läsa vidare. Han minns också en konsert i Lysekils kyrka med Robert Wells och Sofia Källgren och blev gratulerad på sin 80 årsdag med ett stycke av Mozart. Många gånger att spännande att titta in i kända namns vardag. Boken är på samma gång en släktkrönika. Bildmaterialet är av bra klass, nästan allt aldrig publicerat. Det är en bok som kan rekommenderas.”

Viktoria Petersson i Strömstads Tidning: ”För några år sedan föddes idén om en bok. Urklipp från tidningar och omkring 30 A3-pärmar med brev från tiden i Strömstad lade grunden för arbetet. Minnen, människor och möten ur Sten Edgar Staxängs liv samsas nu i den färdiga boken. Jag har fått lära mig att umgås med alla människor, okända som kända, och det är något jag är tacksam över. Varje människa är en epok och man har sin egen resa med möten, glädje och sorg”.

Kyrkans Tidning: ”Sten Edgar Staxängs bok är en släktkrönika, församlings- och kyrkohistoria, men berättar också om alla människor som han mött och samarbetat med i konserter, kyrkospel och också i sitt breda miljöengagemang. Broken präglas av Staxängs positiva grundsyn och stora människointresse – på köpet ger han sin syn på kyrkliga tvistefrågor på kyrkans öppenhet.”

Tage Ödlund, Strömstads historieförening: I boken skriver han ner minnen och tankar från ett långt liv i samhällets och kyrkans tjänst. När man läser är det som att höra Sten Edgar berätta.

Från Rivieran skriver Bertil Bernadotte i ett brev: ”Jag vill framhålla det flytande och lätt förståeliga berättarstilen, som ger så många intressant glimtar om så många personligheter. En guldgruva för samtidsmänniskor att taga till sig”.

Professor i pedagogik Bert Stålhammar i Facebook: ”Som läsare får jag också mitt i dessa levande beskrivningar av arbete och liv också en unik skildring av det Sverige som fanns för bara några decennier sedan”.

Konstnären Lennart Jirlow skriver: Jag tycker att det står så mycket av intresse, alla de personer Du berättar om, episoder, porträtt av människor, synpunkter på allt och alla, genomgående av vänlighet och en positiv syn på tillvaron. Man känner lust att Du skall berätta mer … varför inte skriva en bok till?

Regissören, författaren Kenne Fant skriver: Dina memoarer får mig att tänka på en av Ingmar Bergmans mest lyckade filmer ”Nära livet”. Du för läsaren verkligen nära alla de människor du så levande beskriver.

Författaren Marcus Birro: Läste lite in din fina bok. Du har levt (och lever) ett spännande liv. Ska med glädje läsa vidare. Det är en riktigt fin bok du har skrivit

Romanförfattarinnan Sonja Gasquet, Poitiers: Jag har ett mycket fint sällskap varje kväll med din bok. Den är rolig, intressant, medryckande….många möten, många människor…

Tarjei Ronnow i forskningsboken Saving Nature: Religion as Environementtalism.2011. . Forskningsboken översatt till engelska och sprid i Europa, USA och Canada. Delar av texten på sidan 47 är översatt till svenska av Michael Ricksand.

”En inspirationskälla har kommit från Sverige, där kyrkans miljöarbete har varit starka och mera ihärdigt. Många tidiga norska skrifter inom området uppger att Sverige har utgjort en inspirationskälla både genom hur landet har formulerat tidiga eko-teologiska problem och hur man har framhållit specifika falls behov av kyrkligt engagemang. Det initiativ som togs av prosten Sten Edgar Staxäng i gränsstaden Strömstad är ett exempel på detta. 1989 skrev Staxäng ett brev till den norska biskopsförsamlingen om problemet med döda fiskar på svenska kusten vilket orsakades av de norska industriernas föroreningar, som färdas via Glomma och Idefjorden. Brevet publicerades i både den lokala och den nationella pressen och orsakade avsevärd uppståndelse bland de kristna i området. Som den norske biskopen Frogner uttryckte det: ”Brevet gjorde plötsligt miljöproblemet till ett av kyrkans officiella angelägenheter, och som biskopar och andra kyrkliga ledare var tvungna att ge sin uppmärksamhet. Tack vare detta brev och dels ett debattprogram i svensk TV om industriföreringarna i gränsområdet anordnade det norska dekanatet ett möte mellan Staxäng och olika industriledare från området”. (Jag redogör för detta händelseförlopp i min bok på sidorna 100-105)

Anders Brogren i SPT: För den personhistoriska intresserade är boken en guldgruva med sitt myller av detaljer. Till formen är boken en redogörelse i kronologisk följd för en mängd händelser. Staxäng associerar fritt och gör stora hopp framåt och bakåt i tidslinjen… Vi får följa Staxäng under barndoms- och ungdomsåren…

Staxäng står för sin åsikt, även när den inte är opportun. Kanske är det just därför han vunnit förtroende hos många till synes sekulariserade svenskar. Man vet var man har honom. .. Han föredrar samarbete och lågmält samtal istället för ”alla politiska övertoner”… Kändiskontakterna kom till användning efter pensioneringen 1995, då Staxäng under tretton år var verksam på franska Rivieran. Man undrar hur det är möjligt att som pensionär utveckla sådan energi och kunna hålla liv i så många kontakter…. Det har inte varit fråga om fyrtio timmars schemalagd tjänst i veckan plus så mycket ledighet som möjligt.

Suzanne Dahlin i Seniorliv: Du kan läsa om Sten Edgars livshistoria med släkthistoria, och ett enormt persongalleri med historier om hans möten med både kända och okända, många foton och hänvisningar.

Tidning Dagen: Han har kallats ”Sveriges mest kända prost” och mött en lång rad kända personer under sin tid som präst i Strömstad. Han berättar om människor och möten, om tro, om synen på kyrkan och samhället, miljöfrågor och mycket annat.

Välkommen att ”resa” med mig på ”resan!”

Hälsningar Sten Edgar Staxäng,

Skicka gärna detta brev till alla dina bekanta!! Tack!

Några bokhandlare är redan vidtalade, men man kan köpa eller beställa den i varje bokhandel. Ni kan också beställa den direkt från bokförlaget GML, www.gmlforlag.se . Även www.bokus.com. Har bra service! Har annonserat boken i DN, Expressen, Aftonbladet tillsammans med boken om Kungens 40 år, och fotbollstränaren Sir Alexis senaste bok!! Även info@adlibris.com kan kontaktas.

Sveriges Författarförbund och MTM, ”Myndigheten för tillgängliga medier”, utger boken som talbok, och som Bibliotekstjänst AB administrerar.

Din Bok, V Hamngatan 21, Göteborg. Din Bok, Storgatan 23 Örebro

Arken, Kyrkogatan 4, Lund. Din Bok Skolgatan 58, Umeå

Din Bok A6 Köpcenter, Jönköping. Duvan, Fläktgatan 10, Piteå

Nya Musik. Trädgårdsgatan 12 Jönköping. Gospelbutiken, Uppsala

Katolsk bokhandel, Kungsträdsgårdsgatan 12, Stockholm

Strömstads Bokhandel, Norra hamngatan 7 G, Strömstad

Bokia , Kungsgatan 47, Lysekil. Bokia Hallmans, Kungsg.8, Uddevalla

Akademibokhandel Nordstan, Göteborg


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Janne
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2009-01-24
Antal Inlägg: 8
Ort: Saint Raphaël
#22014-04-12 18:53

??????


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
FaaB64
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2011-08-31
Antal Inlägg: 35
Ort: Antony
#32014-04-14 06:41

Det här var det mest bisarra SPAM jag har set på ganska länge. Vad är det du säger här? Du har skickat samma meddelande till massor av andra web sidor, är det reklam för din bok?

Men hur som helst, jag tycker att du måste respektera reglerna här och inte skicka sådana mambo-jambo.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl