Var god läs forumsreglerna innan du postar ett nytt inlägg.


Varför Mutuelle

Det äldsta inlägget visas överst. För att ändra visningsordningen behöver du vara inloggad. Är du ännu inte medlem? klicka i så fall här för att registrera dig! Efter att du registrerat dig får du full tillgång till forumet.

Navigation: Forum IndexHälsa och sjukvård i FrankrikeVarför Mutuelle

Posta Svar
Stefan H
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2011-03-27
Antal Inlägg: 13
Ort: Bagnols en Foret
#12017-07-09 10:57

Man får lätt intrycket när man har flyttat till Frankrike att tilläggsförsäkringen – ”Mutuellen” – är en försäkring man måste skaffa sig för att inte bli ruinerad om man skulle bli sjuk. Under den senaste månaden har jag gjort det jag borde gjort för länge sedan, nämligen kritiskt granska alla de försäkringar jag och min fru har: bil- hus- etc., och upptäckt att det finns en del pengar att spara.

T.ex. har vi (haft) en Protection Juridique på AXA, men när jag nu upptäckt att en sådan ingår i Rivieraklubbens medlemsavgift är den numera annulerad. På nätet finns ”Direct Assurance”, som är ägt av AXA, men med betydligt lägre premier, eftersom man inte har en massa små lokalkontor som skall ha provision, utan man har endast centralkontor via nätet, så där finns också pengar att spara. Där har vi numera vår bilförsäkring.

Så har då turen kommit till Mutuellen, som är en försäkring som jag, efter att ha haft den i 5 år, funderar på att avsluta tills vidare. På något sätt kanske man ansluter sig till denna som en sorts besvärjelse att ”har jag den så blir jag inte sjuk”, utan att tänka riktigt klart på vad den kostar och på att den endast (förstås) täcker mera kostnader än vad man får ut från SECU.

I vårt fall – när jag nu analyserar våra kostnader och vad vi fått från SECU resp. Mutuellen – kan jag se att om exakt samma läkarbesök och mediciner skulle upprepa sig i kommande två år, så kommer vi att ha betalt 4.300 € för Mutuellen och fått tillbaks 630 € från densamma. Vi skulle alltså ha fått tillbaka från Henner 15% av vad vi betalt. Från SECU fick vi den senaste 24-månadersperioden tillbaks 1.230 €, alltså faktiskt dubbelt så mycket. Ni som har Mutuellen, ni vet väl att ni kan ladda ned er historik från Henner 24 månader tillbaka och få denna statistik? Intressant!

Varför jag nu är tveksam till Mutuellen är:

  • För det första har jag lite svårt att se att man, bosatt i ett land som anses ha en av de bästa sjuvårdssystemen i världen, måste ha en extra sjukvårdsförsäkring, som mutuellen.
  • För det andra har jag också svårt att se att man, som Bengt (2011-11-20), skulle vara tvungen att betala 25.000 € för att få adekvat vård efter vad som verkar ha varit någon typ av hjärtproblem. Är det inte en nolla för mycket? Måste man ta ur egen ficka motsvarande 250.000:- SEK för att överleva ett hjärtproblem när man är ansluten till SECU?
  • För det tredje lär ju SECU täcka 100% av ”Maladie longue duree”, och andra allvarliga sjukdomar, såsom cancer, diabetes etc.

Nej, jag tror faktiskt att man bör skaffa Mutuellen när man blir sjuk och till dess spara pengarna i stället. I efterhand efter 5 år känner jag mig faktiskt lite dum när vi har kört denna försäkring så länge. Det hade nog varit bättre att ha dessa pengar som en buffert.

Logik:

Mutuellen hindrar mig inte från att bli sjuk – alltså skall jag inte ha den så länge jag är frisk.

Mutuellen reducerar mina kostnader om jag blir sjuk – alltså skall jag ha den när jag är sjuk.

Dessutom känns det lite som om mutuellen är lite av en lyxförsäkring – måste jag ha eget rum (om det nu överhuvudtaget finns att tillgå när det blir dags). Är det verkligen så hemskt att dela rum några dagar med tre eller fem(?) andra sjuklingar? Det gjorde man väl i Sverige?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
eva marianne c-de ol
Ny medlem på forumet

Medlem Sedan: 2015-05-12
Antal Inlägg: 5
Ort: vence france
#22017-07-09 12:50

eva marianne cederborg de oliveira är det rätta namnet


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#32017-07-09 15:14

Intressant läsning om Mutuelle och jag håller fullständigt med dig!

Betr. bilförsäkringar så finns en intressant websida med prisjämförelser https://www.lelynx.fr/assurance-auto/ . Det skiljer mycket i premier men, som alltid, man vet först efter en skada om bolaget man har fungerar väl eller ej.

Reseförsäkringar är ett annat intressant område. Olycksfall och sjukdom är enkelt och inte särskilt dyrt att täcka in. Resgods och oväntade kostnader under resa - förseningar, inställda flyg etc - är däremot inte lätt att försäkra på ett rimligt sätt. Flyger man ersätter IATA standardmässigt mot incheck vikt - brukar inte täcka kostnaden för resväskan ens. Betalar man med kreditkort kan man få ytterligare ersättning men även den högst begränsad - totalt strax över vad resväxkan kostar. Speciella försäkringar för resgods är ofta våldsamt dyra i förhållande till ersättningen.

Känner någon till en resgodsförsäkring under resa - försenat, förkommet, skadat bagage framför allt?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
languedocien
Forumveteran

Medlem Sedan: 2010-10-29
Antal Inlägg: 42
Ort: Montpellier
#42017-07-09 19:02

Jag har tänkt som du, Stefan H, och klarat mig utmärkt utan mutuelle i 7 år. Nu har jag ändå fallit för "grupptrycket" och skaffat en, den enklaste och billigaste varianten, hos MAAF.

Jag har hunnit bli 69 och jag är inte hundra på att jag kan teckna en mutuelle när jag blir gammal och sjuk.... (än så länge är jag gammal men frisk).


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Kerstin Snellen
Forumproffs

Medlem Sedan: 2012-09-26
Antal Inlägg: 79
Ort: Cagnes sur Mer
#52017-07-10 13:21

Denna fråga kommer ofta upp bland Rivieraklubbens medlemmar. Den stora risken om man väljer att inte ha en mutuelle är kostnaderna förknippade med oförutsedd sjukhusvård. Även om franska sjukkassan vid offentlig sjukhusvård står för 80% av kostnaden, får man utan tilläggsförsäkring stå för de resterande 20% själv samt dygnsavgiften som för närvarande är på 18€/dygn. För den som har en konstaterad ”långtidsåkomma” ALD (affection de longue duré), med rätt till ersättning från franska sjukkassan till 100% av fastställda referenstariffer för vård som avser denna åkomma, kan behovet av en tilläggsförsäkring anses mindre. Franska sjukkassan ersätter dock bara kostnader som avser åkomman i fråga och man får själv stå för extraarvoden som överstiger referenstariff samt dygnsavgifter. Det är viktigt att notera att en mutuelle kan anpassas efter var och ens behov och ekonomiska förutsättningar, det går t.ex. att välja en mutuelle till lägre premie som täcker sjukhusvistelse, utan ersättning för enskilt rum, och som i övrigt kostnader upp till försäkringskassans referenstariffer. Det finns t.o.m. försäkringar som bara avser ren sjukhusvård. Man kan också välja en mutuelle som till olika nivåer täcker specialisters extraarvoden och kompletterar ersättning där referenstarifferna är mycket låga (som t.ex. tandkronor, hörapparater). Hos Rivieraklubben finns det tre olika alternativ av tilläggsförsäkring med konkurrenskraftiga priser tack vare vår stora medlemsgrupp. Det finns också möjlighet att göra en jämförelse av garantier och premier med andra tilläggsförsäkringar.

Mikaela och Kerstin


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
CeeJay
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-01-24
Antal Inlägg: 76
Ort: L´Isle d´Espagnac
#62017-07-10 13:54

Mycket intressanta diskussioner om det här med "Mutuellen".

Som utvandrad svensk med svensk pension trodde jag att det var svenska försäkringskassan som står för fiolerna på samma sätt som om man bodde i Sverige - är det inte så?

Givetvis accelererar behovet av en försäkring mot sjukhuskostnader brant vid stigande ålder men det verkar som om den där "Mutuellen" kan bli ganska kostsam.

Behöver man en Mutuell om man är svensk pensionär?

Och, behöver ens partner en Mutuelle om hen inte har uppnått pensionsålder?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#72017-07-10 14:29

Svenska Försäkringskassan avräknas för den franska vårdens kostnader för personer med Europeiska Sjukförsäkringskortet utfärdat i Sverige (SE är då noterat på kortet). Detta då personer med SE kort, tidigare, i någon form, har inbetalt kostnader för sjukvård under sitt tidigare liv. Som mantalsskriven i Frankrike är man medlem av den franska försäkringskassan - SECU - och får ett Carte Vital att använda. Man skall ej använda sitt EU kort. Med Carte Vital jämställs man med franska medborgare boende i Frankrike i behandlingsavseende och det är det svenska försäkringskassan ersätter.

När det gäller Mutuelle - ja eller nej är det en personlig bedömning utifrån sin egen situation. Som alltid högst ogenomträngligt att helt förstå och omöjligt att optimera då flertalet parametrar är okända. Vad drabbar dig, vilket avtal har din läkare, ditt sjukhus med SECU, hur lång och besvärlig kan ett sjukomstillstånd bli, rehabilitering etc etc? Vilken ekonomi har jag för ev. oförväntade (med ökad ålder och hälsokontroller kanske förväntade) kostnader. Har jag en buffert? Man får söka förstå sin situation och förväntningen på framtiden samt fatta beslut.

Man bör dock, alltid, ha i minnet att försäkringsbolag är vinstdrivande. Ett positivt och nödvändigt incitament. Grunden är att alla försäkrade bidrar till inkomsterna men förhoppningsvis ett fåtal till utgifterna. Det är för kunden ett rolettspel med tre parter, vinnarna (de som är försäkrade och får kostnader bestridda av försäkringen) , förlorarna (de som betalar in men behöver aldrig ta försäkringen i anspråk) och bolaget. Bolaget vinner alltid. Försäkringsbolag bestämmer dessutom reglerna. Regler som om de inte ändras under pågående match kan tolkas olika. Ofta David mot Goliat i slutändan?

Inget riktigt svar om hur att göra men en belysning av svårigheten att ekonomiskt planera sin framtid på ett förnuftigt sätt. Som att agera på en marknad - satsa inte allt på en häst alt. långsiktigt kanske vara vinnare genom att aldrig agera på marknaden. Att låta insparade utlägg placeras och vila för framtida behov? Att använda till potten är tom och sedan....

Hustrun och jag, efter 15 år i Frankrike, har ännu inte tecknat Mutuelle försäkring, vilket hittills då varit mycket lönsamt. Det kan dock snabbt ändras mot kommande utmaningar.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#82017-07-10 18:27

Inte lätt det här med mutuelle men jag ser att många 'är mycket bättre insatta i detta än jag är. De flesta fransmän har ju en mutuellle för att få tillbaka så mycket som möjligt av utläggen förmediciner etc. Det är oerhört få reda på vad man får i ersättning för de olka sakerna, inte en sjukkassan kan svara på frågorna om ersättning o kostnader för olika sjukdomar o behandlingar.Själv har jag sen många år tillbaka en mutuelle men endast för sjukhusvård som det verkar vettigt att ha om man vistas på sjukhus eller blir opererad, då verkar det vara vits med att ha detta. En sådan kostar oss 75 e imånaden för två personer men om man dessutom vill ha ersättning för medicin, tänder, hörapparater måste man ha en mutuelle som kostar 100e permånad o person o även då blir ersättnngen ganska obetydlig. Jag har råkat illa ut med mina tänder o har varit tvungen ordna några inplantat för stora pengar. Jag fcik tilbaka ungefär 5% av utlälggen på 10.000 e för denna behandling av franska secu. Om jag haft en komplettmuuelle för mycket högre pris hade jag troligen fått tillbaka kanske 15%, välidigt svårt räkna ut hur mycket även om man har tariffen i handen. I Sverige hade jag fått 30% lägre pris för samma behandling, högkostandsskydd som det kallas men då det blir många besök var det otänkbart. Så personligen anser jag att det är förståndigt ha en mutuelle för sjukhusbesök som hjälper till en hel del vid operationer o sjukhusvistelser. Om man skall ha en bättre mutuelle som täcker tänder, medicner, hörapparater o har det ganska gott ställt är det inte fel att ha en mer heltäckande försäkring som inte den heller täcker 100¤% av alla kostnader. Med en låg pension som vi har är sjukhusförsäkringen ok tycker vi som nu några ´gånger vistats på sjukhus.Cancer etc betalas tror jag till 100% oavsett om man har mutuelle eller ej.MÅnga har en för dyr mutuelle enär de inte kan få klara besked om vad man får ersättning för, inte éns la mutuelle är istånd att svara generellt utan måsté ha en detaljerad beskrivning av åkomman


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#92017-07-10 19:23

Understryker svårigheterna, som jag beskrivit.

Jag glömde dock att som slutsentens i mitt inlägg säga var jag lärt mig i skolan "Sannolikheten har inget minne". - till vad hjälp det månne ha.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#102017-07-13 11:42

Här är lite vad Mutuelle previfrance betalar om man har minimum dvs sjukhus. här i Frankrike får man ju gratis transport med ex txi tillo från sjukhus för operation, man ber bara sekreteren om intyg för detta som mansen ger till taxin eller annan transport,detta vet jag att det funkar!

Jag kan översätta vid behov honoraires chirugicaux rembourserment 115% /av hurmycket vet man aldrig men ett tak de satt

si acte medical superieur a 120e 18 e

honoraires medicaux 100% /vet ej på vilken summa/

sejour en medecine ou chirurgie 100%

sejour en etabissements specialises 100%

forfait journalier 100% ??

frais d´accompagnement 12e per dag

chambre particulier 0

indemnite journalier 4.50e par jour ?

transport accepte par lássurance secu 100% /la secu tar endel o tydligen får de be la mutuelle om den biten som saknas

sen är det lite småsaker tilll för födslar o sånt

För tandprotes som kostade 1515e fick jag 279 av la secu o det är 100% av det de ger

en liknande till kostade 300e o fick tillbaka 107 vilket också är 100% av det la secu betalar inget av lamutelle här då jag bara har sjukhusvård

Jag var två dar på sjukhus odet kostade 1518 e la secu betalade 1482 till sjukhuset o det är vad de kallar 100%, förmodar la mutelle betalade mellanskillnaden då man ville ha mitt nr dit vid inläggningen, alltså 90e eller så. Själv betalade jag inget av detta. Ingen operation eller så bara en del blodprover etc

Så det verkar som om la secu betalar den stora biten helt klart

Det finns säkert många både fransmän o svenskar som är väl insatta i detta men jag känner ingen o det är som vi vet oerhört svårt få nån kläm

på vad som kostar vad o hur mycket 100% när det inte är 100% som vi är vana vid! kanske någon har nytta av de här siffrorna?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Fips
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2009-01-24
Antal Inlägg: 19
Ort: Lorgues
#112017-07-13 13:25

Stefan H tänker teckna en Mutuelle när han blir sjuk - är det så enkelt? Det kanske kräva en hälsoundersökning. Någon som vet?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#122017-07-14 11:41

hälsoundersökning har ingen frågat oss om för en mutuelle, du bara kontaktar den du vill anlita, bra om den finns på plats så kan du gå in på kontoret o fylla i blanketten. Vi har haft vår länge men någon hälsoundersökning behövde vi inte göra men det var möjligen en del frågor om hälsan, minns inte men de vill gärna ha kunder så säkert inga problem. Ta inte större än att du utan större problem klarar att betala! När man tittar närmare på detta så har de flesta för dyra försäkringar, redan den för sjukhus är tveksam om det lönar sig men den beåller jag trots allt. Som du ser av de olika inläggen så är det oerhört svårt få kläm på vad man får ersättning för, det är lamutuelle som tjänar mest!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
CeeJay
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-01-24
Antal Inlägg: 76
Ort: L´Isle d´Espagnac
#132017-07-16 19:56

Dum Svensk med dumma frågor.

Hej igen - nu tror jag att jag har fått lite kläm på det där med Mutuellen - Jag chansar på att låta bli att teckna den.

Däremot läser jag ett par andra saker som jag inte har kläm på.

1. Det verkar finnas några speciella förmånder som medlem av Rivieraforum - jag är ju medlem men har inte betalat något för denna förmån och om man inte betalar brukar man inte få några stora förmåner - hur gör man för att bli "betalande medlem"

2. Det kommer i många inlägg fram något för mig helt okänt: "SECU" tror jag det heter - den bör man väl ha men var tecknar man den egentligen - går det via hemförsäkringen (som vi ännu inte har tecknat)?

3. Och det där med olika typer av försäkringar, Bilförsäkring och hemförsäkring. Bilförsäkring har jag redan tecknat för min importerade svenska bil (jag borde lyssnat på LeifB:s råd och sålt den in Sverige samt köpt en redan inregistrerad Fransk). Precis som i Sverige så finns det ju en faslig massa försäkringsbolag som säger att "ta alla försäkringar hos oss så får du fina förmåner". Vi har valt att ha Societe General som bank (dom fungerar lite som en Svensk bank vilket känns tryggt). Dom vill ju så klart sälja på oss sina försäkringslösningar men hur gör man för att vara någorliunda trygg i att man har valt rätt - precis som i Sverige verkar hemförsäkringarna "pakteteras" på en mängd olika sätt för att göra det så svårjämförbart som möjligt. Innan min pension jobbade jag med elavtal - vissrligen företrädesvis till stora bolag samt förvaltningar men jag känner igen mig - man försöker hitta på listiga säljargument för att få kunden att betala lite mer än vad som kanske är nödvändigt (naturligtvis sålde jag Sveriges allra finaste avtal men bästa "Value for Money" för mina kunder).


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#142017-07-17 10:21

Hej igen Calle

la secu är ju helt enkelte la securite sociall sjukförsäkringen som alla fransmän har o även du när du fåt ditt carte vitale om du nu lyckats få det.

VAd försäkringrar beträffar så har vi hus o bilförsäkring hos Matmut o det funkar bra, hemörsökring som i Svedala verkar inte finnas så om man reser få r man ta en speciell reseförsäkring me´m om du betalar med kort så ingår oftra försäkringar där som är användbar vid resor, ju bättre kort du har Gold eller nåt sånt ju mer hjälp o ersättning får du om du får bekymmer med resan. Jag har provat ste Generale som är också min bank men de är dyrare än Matmut så jag hoppade av den hos dom. Om försäkring hos rivieraforum vetjag inget, Att det var bättre köpa en fransk bil här än att ta med sig en svensk har jag också rått de som frågat att göra, för mycket bekymmer med pappersexercis. Ta en så heltäckande försäkring som möjligt för bil o hus ihop som jag gjort, jag har god erefarenehet av Matmut men det finns ju flera andra men det är dom jag har.. Jag har haft ett par incidenter både hemm a o med bilen o de har ordnat det på et korrekt sätt.. VAd la mutuelle beträffar så jar vo sjukhus bara, den billigaste men det ingår ju en del grejor där, de dyrare anser jag att man kan ta om man har goda inkomster så att man anser dt inte har någon betydelse att lägga 200 e i månaden för en sådan men tveksamt om lönsamt, för svårt få reda på ersättning etc.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#152017-07-17 10:55

Det finns en site där man kan fylla i sin bilinformation och få förslag på olika bolags och priser.

Jag har Soc Gen banken och fick ett bra erbjudande av "bankrådgivaren (banksäljaren)" och tog försäkring via Soc Gen. Det visade sig dock direkt att det avtal vi tecknade inte var bindande från försäkringsbolagets sida. Bolaget heter Sogessur och inger i Soc Gen svären. Dock fristående och långt från den vänliga "rådgivaren" . Det godkände inte avtalet, avfärdade all dokumentation om tidigare bonus för överföring. Lång och otrevlig skriftväxling medan den höga premien automatsikt drogs från kontot.

Efter skrivelse till VD med information om att Frankrike är med i EU och skall respektera EU:s regler samt hänvisning till gällande regler och med information att jag skulle kontakta EU för att få rätsida på bonusöverföring godkände man en överföring av hälften av bonusen. Dock med fortsatt skriftväxling accepterade de slutligen. efter fem månader, att ge mig full bonus på deras bilförsäkring. Dock min begäran om att återfå överskjutande premie, som felaktigt debiterats svarade man bara att "då hade ni ingen bonus registrerad". Mycket oförskämd ton så jag hoppas på att förbli skadefri tills jag kunde hoppa av.

Bilen importerades till Sverige för försäljning i maj. Man sänder då in Carte Gris till trafikverket innan importen påbörjas. Vid godkänd import meddelar de de franska myndigheterna att bilen importerats till Sverige och intagits i det svenska bilregistret. Man får svensk registrering och registreringsskyltar. Jag meddelade Sogessur att bilen nu var importerad och försäkrad i Sverige varför min bilförsäkring i Frankrike sades upp med omedelbar verkan. Det gjordes i början på juni och juni månad för förbetald. Jag krävde ingen återbetalning då jag insåg det meningslösa. Sogessur svarade att det var tre månaders uppsägning av försäkringen och varslade om kommande debitering för juli och augusti. Min invändning att det inte fanns något att försäkra lämnades ohörd.

Jag bad då mitt bankkontor att ta bort autodebiteringen av premie på mitt konto. De kontaktade då Sogessur, som inte kunde acceptera detta. Jag förklarade då att om kontoret låter Sogessur debitera mitt konto kommer jag att använda det rättsskydd jag hade i försäkringen i en process mot såväl banken som Sogessur. Sogessur försökte debitera bankkontot men möjligheten var borttagen. De fakturerade då mig i stället. Jag vägrade då att betala fakturan och hotades därefter med alla hemska påföljder de kunde komma på. Jag förklarade slutligen att ärendet var avslutat för min del och att jag inte vidare kommer att besvara deras korrespondens. Efter några månader kom en kreditnota på de två månaderna och en bekräftelse att försäkringen inte längre gällde.

Hustrun hade tidigare försäkrat sin bill i GAN via deras agent i Antibes - Christian & Fabrice LATY, Agents Generaux. De har en vänlig, kunnig, hjälpsam handläggare i Nana KIPPOLA, som talar utmärkt engelska och som besvaar mail med i stort sett vändande post. Hustrun har haft tre anledningar att skadereglera - två gick hennes väg medan den tredje var helt självförvållad. Hanteringen från Nanas sida, föredömlig. Försäkring är dyrare än den billigaste, som var Carrefour men mot bakgrund av erfarenheterna med ett försäkringsbolag i en stor koncern avstod jag och har nu GAN. Det tog dock tre månader för Sogessur och först efter påtryckning från bankkontoret att sända ett intyg om mina tre skadefria år hos dem.

Det finns inget som säger att Sogessur behandlar andra kunder lika illa men erfarenheten och profilen avskräcker. Därav detta långa inlägg.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#162017-07-17 11:18

Länken till jämrelsesidan kom inte med men här kommer den httips://www.lelelynx.fr/assurance-auto . - hoppas jag. Om inte finns den i mitt inlägg daterat 9 juli.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ludde
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-01-29
Antal Inlägg: 26
Ort: Hyeres
#172017-07-20 18:23

Stefan, hur dumt kan man resonera som vuxen ansvarstagande person:

- Jag skaffar Mutuellen när jag blir sjuk!

Jag har själv haft många försäkringar under min livstid, och alla har varit förlustbringande. Bilförsäkringar till exempel, det hade varit billigare att teckna en sådan när väl en olycka varit framme. Men hade det varit möjligt? Och om det varit möjligt, hade det varit etiskt försvarbart?

Stefan, lycka till med att teckna en Mutuelle när du väl blivit sjuk, som du skriver. Tyvärr är det då för sent, på samma sätt som med alla andra försäkringar. Vi som har försäkringar bidrar med ett kapital som kan hjälpa andra - och även oss själva - om vi råkar ut för sjukdomar och olyckor. De flesta betalar dessbättre mer i premier än vad de får ut av sina försäkringar. Det är ju hela grundidén med försäkringar!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Stefan H
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2011-03-27
Antal Inlägg: 13
Ort: Bagnols en Foret
#182017-07-21 10:14

Tack Ludde för att du sett till att denna tråd är tillbaka till att handla om Mutuellen efter att ha spårat ur till att handla om bil- och andra försäkringar.

Vill först av allt upplysa om att jag som ”vuxen ansvarstagande person” mycket väl känner till tanken bakom försäkringsbolag. Därför hade vi under hela våra barns uppväxt barnförsäkringar för att hålla dem skyddade ifall en olycka skulle hända som kunde innebära hel eller delvis invaliditet fram tills de var stora nog för en egen ekonomi. Vi har också alltid haft helförsäkring på vår bil – har så än idag för våra mer än 7 år gamla bilar. Och tills nyligen hade vi dubbla olycksfallsförsäkringar – en svensk och en fransk.

Detta sagt endast för att Ludde skall vara säker på att jag förstår tanken med försäkringar.

Men precis som med den ”kollektiva tanken” med varför försäkringsbolag finns, så är ju försäkringsbolag också vinstdrivande som kolosser som skall avlöna horder av tjänstemän och som bedriver reklam- och sponsorsaktiviteter.

Som jag skrev i mitt inlägg så har jag gjort en översyn av våra försäkringar och ifrågasatt både val av försäkringsbolag och försäkringar.

Det är ansvarstagande och inte alls dumt att se över sina utgifter – även försäkringsutgifterna.

Den största försäkringsutgiftsposten i vår budget är Mutuellen.

När jag tittar på våra försäkringar kan jag se att såväl en bil- som en husförsäkring kostar c:a 600 € per år och kan potentiellt skydda oss från utgifter på 10.000 € - 500.000 €.

Våra mutueller tillsammans kostar 2.150 € per år och har hittills skyddat oss från utgifter på c:a 320 € per år. Inte konstigt att man som ansvarstagande vuxen börjar fundera. Kanske vore det bättre att spara pengarna tills utgifterna kommer, speciellt när man som vi inte tillhör någon direkt riskgrupp – vi är varken rökare eller överviktiga och vandrar varje fredag utom under juli och augusti.

Dessutom betalar SECU en inte helt oväsentlig del av vårdkostnaden. Här några exempel från de senaste 12 månaderna:

Synsättet att ”då är det kanske för sent” (att teckna en Mutuelle) känns inte relevant och är snarare ett uttryck för att man tänker att man är skyddad från sjukdomar med en Mutuelle. Det är man naturligtvis inte, och man står dessutom inte utan hälsovård om man inte har en Mutuelle.

Rivieraklubbens hemsida säger att man när som helst kan teckna en sådan försäkring:

Tilläggsförsäkringen har ingen åldersbegränsning och kan inte sägas upp av försäkringsbolaget så länge premierna och din medlemsavgift i Rivieraklubben är betalda. Ingen hälsodeklaration eller läkarundersökning krävs för att ansluta sig.”

Även telefonsamtal med Rivieraklubben säger att man kan avsluta försäkringen och sedan ansluta sig på nytt.

Frågan är vilket som är minst ansvarstagande och mest dumt:

Att för två personer betala 4.300 € för två år till ett försäkringsbolag och få 635 € tillbaks

eller

att spara 4.300 € minus 635 € = 3.665 € per två år åt sig själv att använda när de behövs utöver nuvarande sjukvårdskostnader.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ludde
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-01-29
Antal Inlägg: 26
Ort: Hyeres
#192017-07-22 10:49

Bäste Stefan, visst håller jag med om att det är rätt att se över sina utgifter. Det kan också vara ett alternativ att i stället för att betala premier samla dessa pengar på ett eget riskkonto att använda när olyckan väl är framme. Fast då måste man hålla på under väldigt många år för att få de belopp som en försäkring i händelse av allvarlig sjukdom eller olycka skulle betalat ut.

Vi har nära bekanta här nere som råkat ut för just allvarliga sjukdomar med långa sjukhusvistelser och upprepade operationer. En tröst i allt deras elände är att de båda har mutueller. Som var tecknade innan de blev sjuka.

I AXA:s försäkringsvillkor står det t ex att försäkringen inte gäller för: - les sejours en établissement de santé commencés avant la date d´effet de votre contrat (sjukhusvistelser påbörjade före ikraftträdandet av försäkringsavtalet).

Detta är en självklarhet i alla försäkringsavtal. Försäkringen gäller inte för något som inträffat innan försäkringen tecknats. I svenska if:s sjukförsäkringsvillkor står det exempelvis att försäkringen inte ersätter för: - sjukdom, kroppsfel eller följd av sådana tillstånd där symptomen visat sig före försäkringens begynnelsedag.

Rivieraklubbens Mutuelle kan precis som du skriver tecknas utan hälsoundersökning, men den träder inte ikraft direkt utan först under första dagen i påföljande månad.

Visst skulle det för den enskilde individen kunna vara ekonomiskt fördelaktigt att teckna sjukförsäkringar (och kanske även bilförsäkringar, hemförsäkringar och livförsäkringar) först efter att en olycka eller skada inträffat. Om det hade varit möjligt.

Men våra vänner här nere som råkat ut för allvarliga sjukdomar är glada över att de tecknat sina försäkringar i förväg.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#202017-07-22 17:21

jo, i förväg skall det nog t tecknas försäkringar men det hindrar inte att det är näst omöjligt få reda på hur stor nytta ekonomiskt man har av la mutuelle då ju la secu betalar en stor del som man såg på exemple´t jag sände tidiigare man kan tom säga att la secu betalar det mesta av kostnaden men få fram vad la mutelle betalar går jag bet på trots att jag har tariffer etc med 100 % för detta 150% för detta men näst till omöjligt veta på vilket belopp alla dessa procent är baserade. I alla hände´ser har vi den minsta d´vs för sjukhus etc o det är inte så dyrt utan det kan vi stå ut med även om vi inte så noga vet vad vi har får nytta av den o nog aldrig kommer att få reda på i detalj! Men känns inte helt fel ha den i alla fall


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Monet
Forumproffs

Medlem Sedan: 2010-07-14
Antal Inlägg: 109
Ort: Norrtälje
#212017-07-22 19:06

Diskussionen ovan är inte ny men varje gång den dyker upp känns det som om den är baserad på bristande kunskap om hur det franska sjukvårdssystemet är uppbyggt. Bor man här permanent och är ansluten till och beroende av socialförsäkringssystemet är därför ett gott råd att följa devisen:" when in Rome, do as the Romans do". Nio fransmän av tio har en mutuelle och det anses varken vara skräckpropaganda eller lyxproblematik (eget rum på sjukhus) som ligger bakom detta. De flesta löntagare har mutueller som del av sina löneförmåner och där ingår oftast också familjerna med hustrur och barn, skräddarsydda efter familjens växande behov. Andra tecknar dem privat och det finns en uppsjö av lösnimgar och täckningsområden. Vill man och kan finns det också jämförelsesajter, typ mercihenri som kan ge vägledning. De som inte tecknar mutueller är oftast människor som inte har råd eller som på andra sätt står utanför samhället, t ex SDF, Sans Domicile Fixe - hemlösa. En mycket liten del fransmän väljer att inte teckna mutueller men avsätter då istället varje månad ett fixt belopp till så hög ränta som möjligt som enbart får röras i händelse av sjukdom.

Franska försäkringskassan, Secu ersätter inte fullt ut de sjukvårdskostnader man kan råka ut för. Det är alltså inte alls samma uppläggning som i Sverige med ett högkostnadsskydd utan bygger på att samhället kontinuerligt tar en del och individen en annan och då i form av egen tilläggsförsäkring. Eller, utan den, betala fullt ut vad det kostar utöver ersättningen från Secu. Systemet är komplicerat som beskrivits ovan men om man inte har någon av de ca 30 diagnosticerade kroniska sjukdomarna - maladie de longue dureé - som täcker upp till 100 procent av kostnaderna, blir man ersättningsskyldig själv i varierande grad. I vissa fall ersätts utgifter enbart till 65 procent (distriktssköterskor), i andra fall enbart upp till 80 procent. Systemet inbegriper också ett stort antal privatpraktiserande specialistläkare dit man ofta remitteras och vars arvoden kan vara mycket höga. Detsamma gäller kostnader för t ex operationer där både kirurger och narkosläkare är fria att sätta sina egna tariffer som i vissa fall långt överstiger Secus ersättning.

Detta vet varje fransman. Alltså försäkrar man sig och detta är en fullkomlig naturlighet. Att som vissa här resonera kring att man inte tillhör någon "riskgrupp" för att man lever ett sunt liv är i min bok verkligen inte någon som helst garanti för att man precis när som helst kan drabbas av både svår och invalidiserande sjukdom. En stroke, en infarkt, en komplicerad och svårutredd bukhistoria, en allvarlig infektion, en cancer, en svår bilolycka kan drabba vem som helst och slå till med förödande kraft. Bara det faktum att bli äldre är i sig en risk, med ökad ålder följer per definition också ökade risker att drabbas av olika typer av sjukdomar. Och inte alla är som sagt inte hundraprocentigt ersättningsbara i det här landets system.

Det viktigaste, som många påpekat, är att se till att åtminstone ha täckning för sjukhusvård. Det är inte en slump att de två dokument som efterfrågas vid intagning, akut eller planerat, på sjukhus är Carte Vitale och la Mutuelle. Vill man se se om sitt hus när det gäller tänder, ögon och hörsel som ersätts i mycket liten grad här bör man skräddarsy sin mutuelle efter dessa behov. Detta är råd som också ges av försäkringskasssan själv, av husläkaren och som i mitt fall för en liten stund sedan av min dagligen återkommande distriktssköterska. (Och de är inte köpta av försäkringsbolagen, de bara vet vad som händer om man står utan). Den senare skakade på huvudet inför resonemangen ovan och menade att det kan bli mycket dyrt och besvärligt utan försäkring som alla som har råd skaffar sig. Det ingår som en naturlig del i de utgifter man har här - olika boendeskatter t ex och räknas in i familjebudgeten.

Detta är naturligtvis helt privata ställningstaganden men med utgångspunkt från egen lång och djup erfarenhet av den franska sjukvården kan jag bara önska mina svenska "compratiotes" ett lite större säkerhetstänkande och en anpassning till det system som råder oavsett om man gillar det eller inte. Förhandla fram det som känns rimligt både när det gäller framtida riskbedömning och ekonomi och betala förstås inte för mycket. Men att skaffa brandförsäkring när huset redan brinner är aldrig en god idé. Om det som sagt ens är möjligt.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#222017-07-23 09:26

ja det var en lång bra förklaring på hur det funkar med la mutuelle o la secu men det där med att många fransmän som inte har mutuelle sparar separat för evt utlägg har jag aldrig träffat någon som gjort.Sen att lamutuelle kan skräddarsys för att passa mina behov är också lite besvärligt. Om man går in på ett kontor kan´man ju få endel tips helt klart men att alla har råd med en mutuelle är helt fel enligt min åsikt, vi som har det lite knackigt ställt har minimum för säkerhetsskull men om jag skulle ta ensom täcker tandvård,hörappartater blir avgiften välldigt hög, springer upp till flera hundra e imånaden o ändå får man inte speciellt bra ersättning. Jag tror inte att alla fransmän är väl insatta i vad de får för sina pengar när de tar en mutuelle försäkring, de tar en för att man skall ha den o för säkerhets skull men utan att så noga veta vad man får egentligen. Få framsmän är enligt min åsikt så väl insatta i sjukkassan o la mutuelles funktion som Monet är. Helt klart är att de som har en mutuelle för familjen via sitt jobb har en stor förmån, har själv en svägerska i den situationen o hón har mycket nytta av den men den kostar henne inget heller, företaget står för kostnaden ävennu närmannen är borta. Men Monets utlägg ger en väldigt bra bild av hur det hela fungerar, ingen tvekan om det, inte så mycket att tillägga på det området nu har jag en känsla av!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Stefan H
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2011-03-27
Antal Inlägg: 13
Ort: Bagnols en Foret
#232017-07-23 09:51

Tack till speciellt Ludde resp. Monet för era hjälpsamma inlägg beträffande Mutuellen. För oss blir det nog till att fortsätta att inkludera vår Mutuelle i det belopp jag mentalt beräknar den procentuella skatten på.

I det här landet med ett av de kvalitetsmässigt bästa sjukvårdssystemen i världen är det alltså på pappret frivilligt, men i realiteten tvunget att ha en komplementär sjukförsäkring, trots att samhället betalar 80 % av sjukhusvården de första 30 dagarna och sedan 100 %, med undantag för vårdavgiften på 18€ per dag.

Riktigt varför det i praktiken är tvunget har jag fortfarande inte fått kläm på, eftersom jag fortfarande inte förstår vilka belopp det handlar om, annat än att det tar ”många år” att avsätta samma belopp som Mutuellen kostar till ett eget öronmärkt konto, resp. att ”många kirurger och narkosläkare är fria att sätta sina tariffer som i vissa fall långt överstiger SECUs ersättning”.

De enda belopp jag förstått är motsvarande 100.000 SEK för några tandimplantat resp. 250.000 SEK för ett hjärtproblem. Jag förstår därmed inte hur personer som inte har en Mutuelle-försäkring överhuvudtaget klarar sig igenom en sjukdomsprocess med mindre än att man har en av de ALD-sjukdomar där samhället betalar 100 %. Det är ju ändå inte så att man står utan vård utan en Mutuelle. Därför kvarstår frågan för mig: Utan Mutuelle, är då alternativen: sämre vård, eller personlig konkurs?

Jag tror på vad ni skriver och jag tar till mig era goda råd, men jag, som inte har en aning om vilka pengar vi pratar om, skulle ändå uppskatta om någon kan kvantifiera vad som döljer sig bakom ”många” och ”mycket” etc. Jag hoppas att någon kan förklara detta för mig.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Monet
Forumproffs

Medlem Sedan: 2010-07-14
Antal Inlägg: 109
Ort: Norrtälje
#242017-07-23 11:58

Stefan,

Det gläder mig att den information jag förmedlat fått dig att tänka på vikten av att ha en fransk sjukvårdstilläggsförsäkring. Som jag skrivit ovan skiljer sig både system och tänkesätt åt mellan Frankrike och Sverige och här ingår det som naturligt att staten inte betalar hundraprocentigt för sjukvården annat än i vissa fall och att man som enskild individ tar sin del och via tilläggsförsäkringar är täckt för dessa utgifter när och om de kommer. Det är bl a därför de ingår som en del av löneförmåner för de flesta med inkluderat familjeskydd och de har definitivt ingenting att göra med vad som kanske ligger i botten för flera här - nämligen att de skulle fungera som någon slags privat sjukvårdsförsäkring med "gräddfil" enligt svensk modell. På samma sätt som man i sin familjebudget tar upp övriga fasta kostnader ingår mutuellen som en sådan, antingen direkt eller indirekt genom det avtal man har med sin arbetsgivare. Till Rolf vill jag i sammanhanget upprepa att de flesta fransmän är väl insatta i vad deras mutueller täcker, att det är ett fåtal som väljer att spara privat på eget avsatt sjukvårdskonto men att det förekommer, och att 9 av 10 fransmän har en mutuelle, förstås anpassad efter vars och ens förmåga. De allra sämst ställda får förstås också basal vård, det finns allmänna försäkringar som går in och täcker då.

Att till Stefan kunna specificera de belopp du efterlyser är förstås en omöjlighet. De summor du hört talas om och tar upp för tandimplantat och framförallt för hjärtsjuksjukdom verkar helt fel och den senare summan minns jag att personen i fråga sedan tog tillbaka och helt reviderade. Detta är den stora nackdelen med den här sortens forum. I all välvilja berättar man om sina egna erfarenheter vilket inte alls med automatik betyder att det är korrekt och framförallt relevant för andra.

Däremot ska man vara klar över att inläggning och vård på sjukhus är mycket kostsamt. Ligger man där är man svårt sjuk och det genomförs ett stort antal, ofta avancerade undersökningar med olika typer av undersökningsmetoder som är mycket dyra. Det görs frikostigt och generöst här eftersom man dels har tillgång till de avancerade apparater som behövs, dels utnyttjar dem i den oerhört professionella vård som ges. Operationer är extremt kostnadskrävande (i alla länder) men skillnaden är här att kirurger och narkosläkare plus ev annan specialistpersonal är fria att sätta sina tariffer eller priser till vilken nivå man vill - ofta 2-300 procent högre än vad som ersätts av Secu. Det är av detta skäl man rekommenderas att åtminstone ha en grundläggande mutuelle som täcker sjukhusvård.

Detsamma gäller återigen de många privata specialistläkare dit man ofta remitteras för kompletterande undersökningar av sin husläkare. De ersätts endast med 70 procent men vårdkedjan bygger på att man skickas vidare upp i den medicinska hierarkin för kompletterande undersökningar, både på laboratorier, röntgeninstitut och hos specialister om så behövs och där finns också de högre kostnaderna man behöver vara täckt emot. Varje sådan institution ber att få information om din mutuelle och reglerar sedan kostnaden direkt. Utan mutuelle är du personligen betalningsansvarig och ett privatläkarbesök, kanske efterföljt av flera, kan kosta hundratals kronor per gång.

Det som är bekymmersamt i Frankrike är att, precis som i Sverige, är kostnader för ögon, hörsel- och avancerad tandvård mycket höga. Och trots mutueller ersätts de i låg grad. Normal tandvård är däremot betydligt billigare i Frankrike och t ex en gråstarrsoperation kostar här lika mycket som i Sverige. Att byta glasögon här är mycket dyrt och en helt annan process än i Sverige varför det är klart enklare och billigare att göra det där.

På den något tillspetsade frågan om livet i Frankrike utan mutuelle antingen innebär sämre vård eller personlig konkurs så är svaret förstås nej. Men man kan säkert ställas inför en situation där en föreslagen (icke livsavgörande förstås) medicinsk åtgärd kanske inte utförs på samma nivå som om den täcks av en försäkring. Utan mutuelle får man heller inte (utan att betala ur egen ficka) t ex den i Frankrike så vanliga eftervården på konvalescenthem eller ögonblicklig professionell hjälp i hemmet efter en sjukhusvistelse från någon av de många aktörer som har samarbetsavtal med försäkringsbolagen. (Det sistnämnda erbjuder dock inte Henner, varje försäkringsbolag har ju sina olika ersättningsområden och det är därför det är viktigt att i möjligaste mån hitta en skräddarsydd lösning i samarbete med dem).

För att du ska känna dig hyfsat tillfredsställd med att betala för en mutuelle tipsar jag dig om att återigen ta en detaljerad diskussion med Rivieraklubben i det här fallet eftersom du har Henner via dem. Kanske behöver du inte ligga på den nivå du gör nu utan kan gå ner ett snäpp. Tänk dock på att premierna är åldersbaserade och höjs vid vissa intervall.

Den som vill lära sig mer om det franska sjukvårdssystemet rekommenderar jag att gå in på t ex www.expatica.com och där slå in France och sedan Guide to the French Health Care System där det föredömligt beskrivs hur det fungerar. Ett tips därför också till Ceejay där olika frågetecken kanske rätas ut. Bl a finns också ett telefonnummer till CPAMs engelsktalande avdelning.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#252017-07-25 13:41

Riskvärderingar och riskkalkyler är alltid besvärliga, i synnerhet när det gäller försäkringar. Några värden är kända, t.ex. premiekostnad och villkor beskrivna av försäkringsbolaget. Dessa villkor är dock ofta ytterst svåra att tolka och dessutom med svävande referenser när man vill kalkylera t.ex. ersättning i fasta belopp.

Som påpekats tidigare i detta forum så är svårigheterna till översikt och full förståelse begränsade.

Kan någon förklara - gärna i enkla och kvantitativa termer begreppen "SECU:s referenstariff" samt "+TM".

I Rivieraklubbens uppställning finns de enkla kostnaderna och ersättningen beskrivna. Dock saknas de mer kostnadskrävande referenserna, som "medicinsk och kirurgisk sjukhusvård + relaterade kostnader", specialiståtgärder, röntgen, annan hälso- och sjukvårdspersonal*, provtagning". Individuellt beroende mot behov och åtgärd naturligtvis men några exempel vore på sin plats. Nu kan man inte alls värdera försäkringens betydelse beloppsmässigt. SECU tar som mest 80% av kostnaden men vad tar då försäkringen? Är SECU:s referenstariff €0 är ju varje referens därtill likaledes 0, om den inte utgörs av fast belopp.

Kanske har någon erfarenheter att förmedla. Själv opererade jag gråstarr på Oxfordskliniken. Specialistläkaren, som normalt får €25 men nu tillkom €100 för linsutprovning, €100 för inskrivning på kliniken och €500 för ingreppet. Totalt €700 i egen kostnad. Vad hade Henner t.ex. betalt?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#262017-07-25 17:18

Monet kan säkert ge dig en utförlig bild av kostnader etc, han verkar minst sagt väl instatt i allt som har med secu o mutuelle att göra. Själv har jag för längesen gett upp att försöka få reda på vad mediciner, sjukhus, röntgen etc kostar, det får bli det beoloppet jag blir debiterad o nu har jag gått igenom det mesta man kan göra inom sjukvården, röntgen, coloscopie o diverse andra, ibalnd är det dyrt, ibland billigt ibland gratis såjag tar det som det kommer. Vad starren beträffar tycks priserna variera ganska mycket beroende på var man opereras o vem som opeerar. Vissa läkare har ju rätt att ta ut mer än den faktiska kostnaden för operationer o då blir det ju ett tillägg som kan vara ganska högt. Vi har en släktning som opererats för detta i norra Frankrike ohon gav 2xc250 euros minus det hon fick tillbaka från la secu, minns inte hur mycket. Här i Agen har en bekant opererats också för grå starr o den kostnaden var cirka 300 men hon fick till´baka minst 100 från la secu så denfaktiska kostnaden ble 200:- resan per taxi betalas ju av la secu när man skall o´pereras så man slipper den kostnaden o slipper även ta sin egen bil utan en ambulanstaxi eller motsvarande. I Sverige har jag en bekant som opererats för grå starr nyss, 500 sek för ett öga som totalpris. Men 700 e låter dyrt, har du fått tillbaka en del från la secu eller?? Som jag tidigare berättat härovan llåg jag inne två dar för en del provtagningar, kostanden var 1500 cirkus, la secu betalade 1400 nästan o förmodligen betalades resterande av la mutuelle då de fått uppgiften om den av mig så la secu tar alltid den stora delen helt klart o att sedan försöka få reda på i detalj kostnader etc är som jag sagt en för stor uppgift, åtminstonde för mig utan jag tar det som det kommer o med tiden känner man till de flesta kostnaderna.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Stefan H
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2011-03-27
Antal Inlägg: 13
Ort: Bagnols en Foret
#272017-07-25 17:41

Ja, vad ”leifb” efterlyser är vad jag också försöker få reda på, men det verkar svårt. Förutom kostnader som verkar felaktiga resp. som delvis tagits tillbaka, har jag endast sett ”det tar många år” och ”det kostar mycket”.

Jag berättade i mitt första inlägg hur mycket vi skulle betalt under 24 månader, och hur mycket vi fått tillbaks genom SECU resp. Mutuellen. Och jag hoppades att någon skulle bidra med fler (realistiska, korrekta och exakta) exempel.

I ett av mina inlägg hade jag gett exempel, men kopieringen från Excel via Word (och ev. Grab) fungerade inte, så jag skall därför i denna text ge några exempel.

  • Gynekologundersökning: Kostnad 105€, SECU bidrar med 45,44€, Mutuelle med 59,56€.
  • Blodprov och –analys: Kostnad 32,53€, SECU 19,52€, Mutuelle 13,01€.
  • Allmänt rutinmässigt läkarbesök: Kostnad 25€, SECU 17,50€, Mutuelle 7,50€.
  • Lite kirurgi hos hudläkare: Kostnad 69,95€, SECU 48,97€, Mutuelle 20,98€

Totalt för dessa tre olika exempel: Kostnad 232,48€, SECU har bidragit med 131,43€, Mutuellen 101,05€.

För dessa fyra olika exempel har alltså SECU bidragit med 56,5% och Mutuelle med 43,5%.

Jag förstår att det visst kan finnas exempel då ersättningen från Mutuelle vida överstiger SECU, men det är just exempel som dessa men för mer allvarliga sjukdomar jag hade hoppats att få se, för att lättare kunna göra en någotsånär realistisk kalkyl.

Jag förstår att inte alla bokför och därmed öronmärker sina utgifter från sjukvården och återbetalningar från SECU resp. Mutuellen, men, som jag redan skrivit, det går att ladda ned från Henners hemsida. Finns det ingen som har Mutuelle som är intresserad av att se hur mycket mer man får tillbaka med en Mutuelle i relation till vad den kostar och i relation till vad SECU ger tillbaks? Det är kanske bättre att spara pengarna på eget öronmärkt konto i stället?

Jag kan förstå att Mutuellen ger en viss ”komfort” genom den ”peace of mind” man kan få när man vet att Mutuellen kommer att betala för mig och att jag därmed inte akut behöver tänka på vad kostnaden för min vård kommer att kosta, men kan ändå inte någon vara snäll att kvantifiera för att förse oss utan större erfarenhet av fransk sjukvård med ett bättre beslutsunderlag när det gäller om man skall ha en Mutelle eller inte.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Fips
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2009-01-24
Antal Inlägg: 19
Ort: Lorgues
#282017-07-25 22:59

I vissa sammanhang begär man "streck i debatten". Jag tror vi har kommit dit nu. Bäste Stefan H, inse äntligen att man inte kan göra en Kost / Benefit analys av ett försäkringsskydd där inte alla kan räkna med att få ut sina premieinbetalningar komplett. Jag rekommenderar inköp av en kristall kula med vilkens hjälp du kan se dina framtida sjukvårdskostnader och bygga upp de egna kapitalreserver du en vacker dag behöver. De flesta av oss andra stannar nog säkert i försäkringens ömsesidighet.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#292017-07-26 12:00

Stefan lägger ner mycket tid på att får fram dessa siffror, mer än jag har lust att göra åt! Med de stora summorna han får tillbaka från la Mutuelle måste den vara ganska så dyr, dyrare än jag har råd med helt klart.Jag håller nog på som förut, betalar vad det kostar o får tillbaka en del, det brukar för det mesta inte kosta så förfärligt mycket, det är värre när man går till osteopater o sånt som jag gör en del, då åker man på 50 e per gång o där får man inget tillaka så får stå ut med den kostnaden. I vissa fall kan man även få nån krona tillbaka från la mutuelle om man har en dyr sådan men jag fortsätter nog med den billiga som trots allt är användbar o håller vissa kostnader nere en del.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#302017-07-26 13:16

Svårigheterna med en större analys kostnadsmässigt är inte möjlig, kan man konstatera. Dock med två kända parametrar; premie och SECU andel får man fram följande. Premie (<75år) €648/år. SECU andel (som bäst) 80%. Det motsvarar en årlig sjukvårdskostnad på € 3 240.

Många andra försäkringar är tvingande, bil och hus t.ex. Denna är frivillig och mår bra av en värdering innan beslut, tycker jag.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#312017-07-26 16:09

premie o secu andel, förstår inte vad du menar? Hur mycket jag betalar för la secu vet jag inte, ingår ju i inkomsskatten jag betalar o har

inget separat besked om hur mycket jag betalar i secu avgift. För lamutuelle betalar vi 920 e per år för två dvs 460 per person så de 3240 e vet jag inte var du fåt dom ifrån, sedcuavgiften skulle vara så hög menar du? o den är ju baserad på inkomsten tror jag så det är klart om din är ganska så hög kan det ju springa upp till ganska höga belopp, Min fru som är fransk medborgare men har bott o jobbat i sverige många år fick plötsligt för 2 år sen besked om att hon måste betala omkring 1000e per år för sociala kostnader, något som jag slipper då jag har E intyget o som man inte vill ge till min fru trots att hon är gift med en svensk o har jobbat o betalt skatt i Sverige i 35 år men det är ju en annan historia men beloppet blir ju ändå inte 3200e?


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Monet
Forumproffs

Medlem Sedan: 2010-07-14
Antal Inlägg: 109
Ort: Norrtälje
#322017-07-26 16:12

Egentligen borde jag inte lägga mer tid på detta eftersom det blir både långt, komplicerat att förklara och kanske intressant bara för några få. Men jag gör ett sista försök. Först återigen en tillbakablick. Tanken bakom mutuelle är sedan mycket lång tid förankrad i den franska folksjälen. Ursprunget ligger så långt tillbaka som 1790 och stora reformer har genomförts på 1850-talet, efter andra världskriget och framförallt i omgångar långt in på 2000-talet. Det är alltså en grundläggande tanke att staten betalar en (större) del av vårdkostnader, patienten den andra. Så resonerar vi inte i Sverige och det är säkert därför det blir svårt att acceptera den här franska kostnadsfördelningen som naturlig. Man har här sedan länge strävat efter att samtliga fransmön ska ha tillgång till ekonomiskt överkomlig sjukvård och därför har tilläggsförsäkringssystemet anpassats i omgångar. Idag har 96 procent av alla fransmän en mutuelle av varierande grad och omfång, antingen via arbetet, som kollektivförsäkring på annat sätt (typ Rivieraklubben) eller privat. Enbart detta faktum torde få de flesta svenskar att inse vikten av att anpassa sig till ett rådande system och istället för att ifrågasätta detta bemöda sig om att anpassa sin försäkring till den egna privata situationen så att den täcker nuvarande och kommande behov i den mån de är förutsägbara.

Mutueller är generellt sett uppdelade i fyra viktiga huvuddelar: kostnadstäckning för 1. läkarbesök (allmänläkare, specialister) och mediciner. 2. Avancerad sjukvård inklusive operationer, andra svårare ingrepp och sjukhuskostnader. 3 synrelaterade åtgärder från starroperationer till årliga synundersökningar och glasögonbyten. 4. Tandvårdsåtgärder inklusive omfattande och dyra ingrepp som inplantat och övriga operationer eller tandkronor.

De flesta mutueller ger också möjlighet att täcka upp för kostnader kring hörselvård, konvalescensåtgärder och eftervård i form av sjukgymnast, hjälp i hemmet eller vistelse på konvalescenthem.

Premiens storlek beror helt och hållet på hur omfattande man vill att mutuellen ska vara och valmöjligheterna att skräddarsy är mycket stora. Man kan t ex nöja sig med att enbart teckna en sjukhusvårdförsäkring vilket brukar rekommenderas dem som tycker att det annars blir onödigt dyrt eller täcker sådant man inte bedömer sig råka ut för. Premiestorleken är också i hög grad avgörande av på vilken procentsats man lägger sig. Mellan 100 och upp till 400 procent.

Det är detta system som verkar sätta myror i huvudet på många svenskar. Franskaförsäkringskassan, Secu, har självklart en grundtariff för varje medicinsk åtgärd. Den sk referenstariffen eller TC (Tarif de Convention) Denna är framtagen i samarbete mellan Secu, franska staten och de vikitigaste medicinska fackföreningarna. Det är denna summa som utgör 100 procent och som ersätts av Secu med mellan 70-80 procent. Det rör sig om allt från kostnaden för husläkarbesök på 25 euro upp till allt övrigt från blindtarmsoperationer till höftledsbyten. Allting har en fastställd prislapp. Det är av det är av det skälet, Stefan H som det är omöjligt att exemplifiera på det sätt du önskar. I Sverige kan man t ex få fram uppgifter på att den verkliga kostnaden för en höftledsoperation är 75.000 SEK och en by-passoperation går på 150.000 SEK. Dyra åtgärder alltså men för en svensk irrelevant då man inte dras in i ekonomiska åtaganden alls såvida man inte betalar helt själv på privatklinik. Det är dessutom en svensk totalkostnad som redovisas medan man i Frankrike delar upp t ex en höftledsoperation i kirurgarvode respektive narkosläkararvode och dessutom i proteskostnad, hyra av operationssal med utrustning och övrig personal, övrig materialkostnad och undersökningar i samband med ingreppet. Det är som att jämföra äpplen och päron bokstavligen.

Mitt inlägg fortsätter i nästa inlägg för att det ska bli någorlunda hanterbart


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
leifb
Forumguru

Medlem Sedan: 2012-12-06
Antal Inlägg: 263
Ort: Port La Napoule
#332017-07-27 10:08

rolf.waern,

Beklagar luddigheten. Låt mig förtydliga vad jag försökte förmedla.

Jag utgick från Rivieraklubbens premier hos Henner. I intervallet 66 - 75 år där man betalar € 54,35/m, vilket motsvarar € 652,20/år. SECU (franska försäkringskassan), vilken man anslutes till som mantalsskriven i Frankrike, betalar som mest 80% av sjukkostnader i Frankrike. Premiekostnaden motsvarar då en total årskostnad för sjukvård - brutto € 3 261. SECU tar kostnaden € 2 608,80 och du € 652,20.

Ett bästa fall beräkning då SECU inte alltid betalar 80% men det ger en fingervisning.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Stefan H
Nybörjare på forumet

Medlem Sedan: 2011-03-27
Antal Inlägg: 13
Ort: Bagnols en Foret
#342017-07-27 11:35

Tack, Monet, för din relativt utförliga förklaring av bakgrunden till Mutuellen. Det är alltså så att man på pappret inte måste ha denna försäkring, men även om majoriteten inte alltid har rätt, så köper jag ditt argument att om 96% av fransmännen har den, så bör vi fortsätta med vår Mutuelle, om inte annat, så för att slippa alltför dyrbara överraskningar.

Det blir till att fortsätta med att betrakta denna som en fast, oantastbar kostnad i vår budget och kanhända kommer vi att lägga ned lite tid så småningom på att hitta en mer "skräddarsydd" Mutuelle, t.ex. genom Mercihenri.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Monet
Forumproffs

Medlem Sedan: 2010-07-14
Antal Inlägg: 109
Ort: Norrtälje
#352017-07-27 12:29

Fortsättning på ett försök att övergripande förklara mutuellers uppbyggnad ställt i relation till ersättning från Secu och fransk sjukvårdsarvodering. Att l detalj gå in i privata exempel leder enbart till förvirring enligt mitt sätt att se det. Det är bättre att skaffa sig förståelse för hur systemen fungerar för att den vägen få ett beslutsunderlag kring om man ska skaffa en mutuelle eller inte.

T ex är det så att franska läkare tillhör tre sektorer. Secteur 1 har förbundit sig att inte ta ut högre arvode än 100 procent, den sk tarif conventionné, Secus grundtaxa. Den som ersätts med 70 procent av Secu. Läkare i Secteur 2 har också förbundit sig att följa försäkringskassans normer men är fria att sätta sina egna arvoden "honoraires libres". Det är här arvodena kan stiga med mellan 200 och 400 procent, dvs 2-4 gånger dyrare än grundtaxan och denna, mycket vanliga, sk dépassement d'honoraires är snarare legio än undantag. I synnerhet om man låter sig behandlas på privatklinikik och av läkare i Secteur 2 eller de läkare tillhör den tredje sektorn som helt står utanför avtal med försäkringskassan och är fria att ta ut precis vilka arvoden de vill. Utan mutuelle ersätts inte något av dessa mycket vanliga "överdebiteringar" utan man står själv för den kostnaden.

Som ett exempel kan nämnas att en starroperation som utförs av en läkare i Secteur 1 kostar 271,40 euro i operationskostnad plus narkosläkarkostnad på 125,40 euro. En totalkostnad på 397,10 euro som helt ersätts av Secu. Hade operationen utförts av en läkare i Secteur 2 som i regel debiterar dubbelt så högt arvode hade man utan mutuelle själv fått stå för den högre kostnaden.

De flesta Secteur 1-läkare finns på de statliga sjukhusen, ca 95 procent. Läkarvården håller samma standard oavsett om den utförs på statliga eller privata sjukhus, dock är väntetiden längre till de statliga sjukhusen. Vid akutläge om man blir transporterad med ambulans kan man inte välja om man tas om hand på ett privat eller statligt sjukhus. Det är ambulanspersonalen som i samråd med sjukhuset avgör bästa medicinska kompetens för det man råkat ut för plus förstås närmsta avstånd. Hamnar man på privat sjukhus måste man räkna med att arvodesnivåerna ligger mellan 2-400 procent högre än på ett statligt. Detta utgör för fransmän inget problem då deras mutueller i regel täcker dessa kostnader inklusive de övriga kostnader man betalar ur egen ficka (eller via mutuellen).

Dessa är: "le ticket modérateur", dvs 20 procent avvsjukhusvårdkostnaden, "le forfait hospitalier", 18 euro per vårddygn, tillägg i form av eget rum, tv och telefon, överdebiteringskostnaden för kirurg och anestesiläkare samt skillnaden för sjukhuskostnad om man väljer att låta sig åtgärdas på sjukhus annat än vid bosättningsorten.

Det franska systemet är alltså uppbyggt på läkare i olika sektorer och med olika debiteringsformer, på privata och statliga sjukhus och också med stora variationer på arvoden över landet. På landsorten håller sig även Secteur 2--läkare och helt fria läkare någorlunda inom arvodesramarna och ligger i snitt på 200 procent medan motsvarande går upp till 3-400 procent i storstadsområden och attraktiva områden som t ex PACA där vi befinner oss.

Som ett exempel på hur det kan se ut visar jag kostnader och ersättningar för en hötfledsoperation. (Minns att den svenska kostnaden är 75.000 Sek varav man med högkostnadsskydd inte betalar ett öre). Här är kostnaderna uppdelade i kirurgingrepp och tillhörande narkos. I regionen PACA ersätts grundkostnaden för kirurgi med 460 euro, samma som riksgenomsnittet. Frekvensen överdebitering ligger på 62 procent vilket resulterar i en tilläggskostnad på 471 euro och ger en kirurgisk totalkostnad på 931 euro (varav enbart 460 euro ersätts av Secu).

Till detta kommer narkoskostnaden där grundkostnaden på 230 euro ersätts av Secu men överdebiteringsfrekvensen är 40 procent och ger en totalkostnadsnivå på 312 euro som ska läggas till kirurgikostnaden på 931 euro. Var och en räknar snabbt ut att det blir en bra slant att betala privat utan mutuelle. Det är också därför viktigt att med sitt försäkringsbolag diskutera på vilken procentnivå man ska lägga sig när man skräddarsyr sin mutuelle. I vissa fall kan man behöva gå upp till 3-400 procent för att vara heltäckt kring vissa sjukdomar som kanske bara kan behandlas på specialistnivå där läkarnas arvode är helt fritt.

Man kan heller inte leva ett sjukvårdsliv i Frankrike som går ut på att jaga Secteur 1-läkare och statliga sjukhus för att vara säker på att få så låga grundkostnader som möjligt. Systemet bygger på att varje fransman är försäkrad för de kostnader som ingår i det här systemets utformning. Och det är bara att hoppas att de svenskar som valt att bosätta sig permanent i Frankrike också inser det förnuftiga i att anpassa sig till rådande ordning.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#362017-07-28 16:59

Jag har bara en frånga till Monet: hur tusan har du kunnat lära dig så mycket om det franska sjukvårdssystemet: Jag känner en hel del människor i Frankrike me jag är helt säker på att ingen av dessa, en del med hög utbildining inte har dessa kunskaper om det franska vårdsystemet så tydligen har du på något vis o av någon orsak blivit tvungen att lära dig allt detta,. Eller du har kanske också lika stora kunskaper om det franska skattesystemet>? Då kanske man vid tillfälle ställa några frågor till dig? Jag kan bara gratulerar till dina stora kunskaper.


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Monet
Forumproffs

Medlem Sedan: 2010-07-14
Antal Inlägg: 109
Ort: Norrtälje
#372017-07-28 19:59

Haha, ja tack så mycket Rolf! Som svar på din fråga kan jag säga att jag tidigare arbetat intenationellt inom den medicinska sektorn och därför har vana vid att sätta mig in i bl a olika länders sjukvårdssystem. Sen är det en personlighetsfråga - jag har inga svårigheter kring och är road av att göra research på rätt sätt, i synnerhet nu med tillgång till universalbiblioteket internet. Det är också så att vi i familjen haft anledning att konfronteras med den franska vården på olika nivåer och det är ett klart incitament att sätta sig in i hur det fungerar för att kunna kommunicera med läkare och annan sjukvårdspersonal.

Dessutom är min franska god vilket är en förutsättning för att både ta fram och analysera den information som behövs. Jag inser att för många är det inte så, det är därför jag då och då går in på detta forum och "lägger mig i " diskussionerna i hopp om att kunna ge lite hjälp och öka kunskapen hos mina landsmän. Jag är också personligen av åsikten att man vid bosättning i annat land mår bäst av att så långt det är möjligt sätta sig in i lagar, regler, traditioner, kultur och historia i det nya landet. Allt detta börjar förstås med att man lär sig och underhåller språket, annars går ju inget av detta. Här är vi alla olika men för mig fungerar det bäst så.

När det gäller det franska skattesystemet är jag alls ingen expert. Men på samma sätt som med sjukvårdsfrågorna har jag inga större svårigheter att om det behövs på olika sätt söka och finna svar på de frågor vi kan ha och har haft. Men skatterådgivning ägnar jag mig inte åt


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
Ludde
Erfaren forumanvändare

Medlem Sedan: 2013-01-29
Antal Inlägg: 26
Ort: Hyeres
#382017-07-28 21:17

Hej alla i denna diskussion!

Som ni läst och säkert förstått är Monet den mest kunniga av oss alla inom detta område. Hennes kunskaper är baserade både på erfarenhet (tyvärr alltför ofta för hennes del) av den franska sjukvården och på förvärvad kunskap med mycket god kunskap i franska språket. Det fanns ett tidigare förslag om att avbryta denna debatt, och det är väl vad vi nu bör göra.

Tack Monet!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl
rolf.waern@orange.fr
Forumproffs

Medlem Sedan: 2016-04-30
Antal Inlägg: 89
Ort: Pujols
#392017-07-29 09:04

Jaså Monet är en kvinna, ändrar ju inte det faktum att hon har mer kunskaper om fransk sjukvkård än de flesta. Inte mycket att tillägga som man förstår det enda är ju att man nu vet att man skall ha en mutuelle vilket innebär en xtra avgift för att bo i Frankrike förutom inkomstskatten, taxe d´habitation o taxe fonicere är man nu tvungen även lägga till mutuelleavgiften helt klart vilket gör livet en smula dyrare än det redan var! Tack i alla fall Monet för den intressanta informationen som jag givetvis skall spara! Trevlig helg önskar jag alla, här har vi just nu åska men hoppas det lugnar ner sig så vi kan ta en liten sväng till torget, en av de viktigaste händelserna under veckan!


Användaren är ej inloggad för tillfället anmäl